Länktips

webbed.se © 2006-2020


På dessa sidor kan du som är adopterad eller som vuxit upp som fosterbarn få tips och råd hur du kan söka dina rötter.


Har du några tips du tycker ska finnas med får du gärna höra av dig!

webbmaster(at)webbed.se


Glöm inte ange källan om du kopierar av mitt innehåll!

Här finns tips på länkar där du kan söka dina rötter i både Sverige och ute i världen. Har du fler tips så hör gärna av dig till mig så lägger jag in dem. Se även min sida Nyckeln, för mer information om hur du kan börja söka dina rötter.


GLOBALT


Adoption Registry - en sida där du kan lägga in ditt biologiska namn ifall någon skulle leta efter dig. Du kan också söka efter dina biologiska släktingar om du har namn på dem. Sökmotor som gäller över hela världen.


Cyndi's list - en sida med länkar om adoption och om hur man kan söka sina rötter över hela världen, dock främst USA.


Orphanage - en sida med länkar till barnhem runt om i världen.


Facebook - du kan göra en sida med ditt biologiska namn, ett foto på dig vid tiden då du lämnades bort samt dina födelseuppgifter. Skriv in dina uppgifter på det språk som dina biologiska släktingar talar och som om du fortfarande bor i det landet. På detta sätt är det möjligt för dina släktingar att söka upp dig. Oftast vet de ju vare sig till vilket land du kom eller vilka namn du bär i adoptivfamiljen.

 

 


EUROPA


 


ENGLAND


Missing you - en sida i England där man kan efterlysa sina släktingar.


 


FINLAND


Adopterade Finland rf- en förening där du kan få hjälp i ditt sökande efter finska rötter.GREKLAND


Roots Research Center - En ideell organisation som hjälper till i sökandet.


 


PORTUGAL


I Portugal finns folkbokföring som kan hjälpa till.


 


SVERIGE


Ratsit - en sida där du kan söka på både namn och födelsedatum efter människor som är bosatta i Sverige och få fram deras adress.


www.sondera.kb.se - Här kan du söka efter dina svenska akter och se i vilket arkiv de finns. Du kan också hitta om det skrivits något i tidningarna om ditt barnhem, om det varit på tv m.m.


Barnhemsforum - En sida där du kan söka andra som bott på samma svenska barnhem som du.


www.mfof.se/ - Myndigheten för familjerätt och familjestöd. 


Nyckeln - min sida om fler tips.


 

 

TYSKLAND


Har folkbokföring sorterad på de olika stadsdelarna i städerna.


 


NORD- och SYDAMERIKA


USA


The adoption database - en organisation i USA där man hjälper både adopterade och biologiska släktingar med att söka familjemedlemmar. De tar 10 dollar för att man registrerar sig.


 


CHILE


Sename - En chilensk myndighet som eventuellt kan hjälpa till. (All text på spanska)


I Chile får både barn och föräldrar en sorts personnummer. Genom barnets nummer kan man söka mamman hos Folkbokföringen (om hon är angiven).


 


 


COLOMBIA


Reencuentros - en organisation i Colombia som hjälper till att söka rötter. (Det kostar pengar. Allt text på spanska.)


Colombian adoptees search and support - en lista på engelska där man som adopterad från Colombia kan få råd om hur man söker sina rötter.


Colombia tu pais - en colombiansk organisation som hjälper både adopterade att hitta sina biologiska föräldrar och föräldrarna att hitta sina bortadopterade barn. (Det kostar pengar, men enligt dem bara faktiska kostnader. De kan också lämna referenser till adopterade i Sverige som fått hjälp via dem.)


 


ASIEN


SRI LANKA


Biopal - Bioparents Locate - En organisation på Sri Lanka som hjälper till i sökandet. Det är gratis, men om du vill ta DNA-prov så kostar det pengar. (Denna sida var inte aktiv i början av 2015, säg till mig om du hittar en aktiv länk till dem!)


 


SYDKOREA


Social Welfare Society - En kommerciell adoptionsorganisation i Seoul, Sydkorea, som kan hjälpa till att söka rötter.Sidan uppdaterades den 10 februari 2020