Länktips


Här finns tips på länkar till sidor där du kan söka dina rötter i både Sverige och ute i världen. Har du fler tips så hör gärna av dig till mig så lägger jag in dem.

Se även min sida Nyckeln, för mer information om hur du kan börja söka dina rötter.


GLOBALT


Adopted.com - en sida där du kan lägga in ditt biologiska namn ifall någon skulle leta efter dig. Du kan också söka efter dina biologiska släktingar om du har namn på dem. Sökmotor som gäller över hela världen.


Cyndi's list - en sida med länkar om adoption och om hur man kan söka sina rötter över hela världen, dock främst USA.


Orphanage - en sida med länkar till barnhem runt om i världen.


Facebook - du kan göra en sida med ditt biologiska namn, ett foto på dig vid tiden då du lämnades bort samt dina födelseuppgifter. Skriv in dina uppgifter på det språk som dina biologiska släktingar talar, och som om du fortfarande bor i det landet. På detta sätt är det lättare för dina släktingar att hitta dig. Oftast vet de ju vare sig till vilket land du kom eller vilka namn du bär i adoptivfamiljen. Du bör också göra en sida med uppgifterna på engelska, ifall du har syskon som adopterats till andra länder. 

 


EUROPA


 

GREKLAND

Roots Research Center - En ideell organisation som hjälper till i sökandet.


 

PORTUGAL

I Portugal finns folkbokföring som kan hjälpa till. (Jag har inte någon länk dit)


 POLEN


Det finns en webbsida i Polen där man kan söka efter sina biologiska släktingar. Den finns dessvärre bara på polska, men du kan översätta sidan med hjälp av Google Translate. Det blir dock en del märkliga översättningar på sina ställen.

http://www.zerwanewiezi.pl/


STORBRITANNIEN

Missing you - en sida i Storbritannien där man kan efterlysa sina släktingar.

SVERIGE

Upplysning.se- en sida där du kan söka på både namn och födelsedatum efter människor som är bosatta i Sverige och få fram deras adress.


www.riksarkivet.se - Här kan du söka efter dina svenska akter och se i vilket arkiv de finns. Du kan också hitta om det skrivits något i tidningarna om ditt barnhem, om det varit på tv m.m.


www.mfof.se - Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd. En svensk myndighet som kan ge dig hjälp i sökandet efter dina rötter.


Nyckeln - min sida med fler tips om svenska arkiv.

  

TYSKLAND

Har folkbokföring sorterad på de olika stadsdelarna i städerna. (Jag har inte någon länk dit.)


 


NORD- och SYDAMERIKA


USA

The adoption database - en organisation i USA där man hjälper både adopterade och biologiska släktingar med att söka familjemedlemmar. De tar 10 dollar för att man registrerar sig. (Obs! Kostar pengar att registrera sig.)


 

CHILE

I Chile får både barn och föräldrar en sorts personnummer. Genom barnets nummer kan man söka mamman hos Folkbokföringen (om hon är angiven).


Sename - En chilensk myndighet som eventuellt kan hjälpa till. De har en speciell databas där man kan söka sina chilenska rötter. (All text på spanska, men du kan översätta via Google Translate. Var dock uppmärksam på att det kan vara felaktiga översättningar.)


 

COLOMBIA

Reencuentros - en organisation i Colombia som hjälper till att söka rötter. (Det kostar pengar. Allt text på spanska.)


Colombian adoptees search and support - en lista på engelska där man som adopterad från Colombia kan få råd om hur man söker sina rötter.


Colombia tu pais - en colombiansk organisation som hjälper både adopterade att hitta sina biologiska föräldrar och föräldrarna att hitta sina bortadopterade barn. (Det kostar pengar, men enligt dem bara faktiska kostnader. De kan också lämna referenser till adopterade i Sverige som fått hjälp via dem.)


 


ASIEN


SRI LANKA

Röda korset i Sri Lanka- Röda korset i Sri Lanka kan hjälpa till i sökandet efter biologiska föräldrar. SYDKOREA

Korean Post Adoption Services - En kommersiell adoptionsorganisation i Seoul, Sydkorea, som kan hjälpa till att söka rötter.